12.jpgHelyreállító fogászati kezelések


A fogászat, a számítástechnika mellett az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományág. Ennek köszönhetően mára már a hosszútávú tartósság igényével készülő, legmesszebbmenőkig esztétikus fogkorona helyreállításra, illetve foghiány pótlásra nyílik lehetőség.

 

Mi az esztétikai fogászat?

Az esztétikai fogászat nem különálló ága a fogászatnak, hanem egy más fajta megközelítése a beavatkozásoknak. Ennek során a fogorvos a természeteshez nagyban hasonlatos restaurációkat (helyreállításokat) végez, ügyelve az ép fogazatra jellemző anatómiai struktúrák (fogformák, rágófelszín) és harmonikus fogszín visszaállítására. Ez a fogorvos részéről sokkal több időráfordítást, speciális technikák és a legjobb minőségű fogászati anyagok alkalmazását követeli meg.


Mi a kozmetikai fogászat?

A kozmetikai fogászat tulajdonképpen az esztétikai fogászat továbbfejlesztett változata, amikor a fogorvos már nem csak a természetes fogazathoz illeszkedő restaurációkat végez, hanem páciense igényeinek megfelelően igyekszik az ideális, hibátlan mosoly helyreállítására, megteremtésére. Ez sokszor több, tervezett lépésekből álló kezelési sorozat. Célja: a páciens fogazatának legesztétikusabb helyreállítása - legtöbbször az életkorból adódó jellegzetességek (szín, hossz, rétegződés) eltüntetésével - és ezáltal sokszor önbizalmának, társadalmi pozíciójának megerősítése is.

rtgRöntgen felvételek


A panoráma röntgen felvétel elkészítésére a kezelések elött, feltétlenül szükség van.

A röntgen felvétel tájékoztat az anatómiai viszonyokról, az álkapcs izületről, az arcüregekről és az idegek lefutásáról, valamint a fogak és a fogágy állapotáról, illetve informál bennünket a fogbeültetés elötti csontviszonyokról.

Szükség lehet az implantátumok behelyezése elött kiegészítő műtétekre, csontpótlásra, autológ csontátültetésre, stb.

Rendelőnkben a kezelésekhez szükséges felvételeket digitális technikával készítjük el. A felvételek készítésekor a technológiának köszönhetően minimális sugárzás éri a paciens szervezetét.


A panoráma felvételnek a góckeresésben is fontos szerepe van.

01.jpgSzájsebészeti kezelések


Ide tartozik az egyszerű foghúzás, a betört foggyökerek eltávolítása műtéttel, vagy anélkül, a  foggyökér csonkolás (resectio), a ciszta műtétek, valamint a bölcsesség fogak műtéti eltávolítása is.

A fogágybetegségben szenvedő fogak kürettálása (zárt, illetve nyitott küret) parodontológiai műtét keretében. Az arcüreg emelések nyitott és zárt változata, amikor különböző technikákkal csontpótló anyagot juttatunk az arcüreg nyálkahártyája alá, így növelve meg az arcüregben a csont magasságát, hogy kellő mennyíségű csontot biztosítsunk az ide kerülő implantátumok számára.

Lézerkezelést végzünk a műtétek után, ezért a műtéti terület csak minimálisan duzzad meg, nincs fájdalom és a sebgyógyulás időtartama is a felére csökken.

tomesKonzerváló fogászati kezelések (tömések, gyökérkezelés)


Esztétikus "tömések"? Nem, restaurációk!!!


Alapvető kezelési elvünk az, hogy direkt módon, (fogtechnikai háttér nélkül) csak megfelelő méretű kicsi lyukakat restaurálunk, amelyeknél nem kell számolnunk a tömőanyag zsugorodásával, és a szekciós rendszer segítségével, korrekt kontaktpontokat és ínyfelőli lezárást tudunk biztosítani.

A magas esztétikai értéket rétegtechnikával és speciális festési módszerrel érjük el.

tomes2

Esztétikus fogszínű restaurációk - (tömések)


A hátsó őrlőfogakban található sokfelszínű, régi, korrodált amalgámtömések az esetek zömében akár 10-15 évesek is lehetnek. A fogak zománcába az amalgámtömések ezüsttartalma beoldódik, ezért az évek során a fogak csúnyán elszürkülnek.


03.jpgMiért gyakori a fogszuvasodás az amalgámtömések alatt?

Az amalgámoknak van egy olyan tulajdonsága, hogy az idő folyamán  a tömések már nem zárnak jól, így a fogak alászuvasodnak a tömések széleinél keletkezett apró réseken keresztül.Funkció

Minimális foganyag feláldozásával helyreállítjuk az eredeti anatomikus fogformát. Jól barázdált rágófelszínt alakítunk ki, amivel könnyűvé válik a táplálék felaprítása, így a rágószervet megkíméljük a túlterheléstől. EsztétikaA restaurációink több színből készülnek, így környezetükbe tökéletesen beleolvadnak.


Tartósság

A tömések rendkívül időállóak, mivel a tömőanyag és a fog anyaga kémiailag összeköt.Gyökérkezelés

Ha egy fogban a fogszuvasodás mélyre terjed, akkor a baktériumok megbetegíthetik a fogbelet (pulpát), s akkor a fogban gyulladás keletkezik.

Ilyenkor szükség lehet a gyulladt pulpa eltávolítására, a "fogideg kivételére" és a fog gyökérkezelésére.

Attól függően. hogy a gyulladás mennyire előrehaladott és hogy a kérdéses fogban, hány gyökércsatorna helyezkedik el a kezelés annál bonyolultabb és költségesebb.

05.jpgInlay / Onlay (betét)


Bármely tömés helyett ( kivéve a metszőfogakat ) készíthető, de főleg olyan esetekben használjuk mikor a foganyag nagy része ( 1 vagy több oldala is ) a fogszuvasodás áldozata lett vagy letört. A porcelán fizikai tulajdonságai miatt sokkal keményebb, és jóval esztétikusabb, tartósabb, mint bármelyik tömés (inlay).


06.jpgErősen destruált fog esetében a korona készítés alternatívája is lehet. A koronával szembeni legnagyobb előnye, hogy míg a koronánál az egész fogat le kell csiszolni , addig az inlay esetében csak a szúvas fogrészeket távolítjuk el fúróval,majd az előkészített üregről lenyomatot veszünk. A fogtechnikus készíti el a hiányzó fogrészt porcelánból, amit egy speciális ragasztóval rögzítünk, a fogba (onlay).

07.jpgPorcelán héj


(Elkészítéshez szükséges idő  5-7 nap)


Főleg metszőfogaknál használjuk ezt a megoldást. Tartós és esztétikus eredményt érhezünk el fogszuvasodás, elszíneződés, kopás, nagy fogközök, vagy rendellenes helyzet korrigálására.

A fog elülső felszínét vékony rétegben lecsiszoljuk, lenyomatot veszünk róla. A fogtechnikus ez alapján elkészíti a porcelán héjat. Mivel nincs alatta semmi, a porcelán fogzománchoz hasonló transzparenciája (fényáteresztő képesség ) miatt nagyon esztétikus a végeredmény.

08.jpgKorona


Elkészítéséhez szükséges idő 5-8 nap


Amikor esztétikus töméssel vagy betéttel (inlay, onlay) már nem állítható helyre a fog eredeti alakja, formája, a fogat lecsiszoljuk, és koronával fedjük. A preparált, lecsiszolt fogcsonkról lenyomatot veszünk, amely alapján a fogtechnikus elkészíti porcelán koronát.

09.jpgHidak


Elkészítéséhez szükséges idő 5-12 nap


Hídpótlást nagyobb kiterjedésű foghiány esetén készítünk, ilyenkor a hiányt határoló fogakat a fogorvos lecsiszolja és lenyomatot vesz róluk. Ennek alapján a fogtechnikai laborban elkészítik a hídpótlást, melyet fixen speciális ragasztóval ragaszt fel a fogorvos a rendelőben az előkészített, lecsiszolt fogcsonkokra.

10.jpgAz általunk használt implantációs rendszerek


Cortex ® - www.cortex-dental.com
Alpha-Bio  ®  - www.alpha-bio.net
Camlog ® - www.camlog.com
Nobel Biocare ® - www.nobelbiocare.com


Fogászati implantátum?

A fogászati implantátum koronák, hidak vagy műfogak rögzítésére szolgáló műgyökér. Az implantátumot elvesztett fogak, foggyökerek helyére lehet beültetni. A gyógyulás és a fogpótlás után azok funkcióját és esztétikai hatását szinte teljes egészében képesek átvenni. Javítja a rágást, a beszédet, komfortérzést biztosít, valamint előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját.


Miért előnyös az implantációs fogpótlás?

 • Nem szükséges ép fogakra koronát tenni a foghiány megszüntetéséhez.
 • Rágófogak hiánya estén elkerülhető a részleges kivető fogpótlás készítése, így a komfortérzés jelentősen növelhető.
 • Teljes fogatlanság esetén a nem megfelelően stabil műfogsor elmozdulása megakadályozható, vagy akár megfelelő számú  implantátum behelyezésével rögzített (nem kivehető) fogpótlás készíthető.
 • Elkerülhető a fogak elvesztése után kialakuló jelentős csontlebontódás.
 • Sokak számára az öregséget jelentő kivehető fogpótlás elkerülhetővé válik.
 • Mivel a beszéd, a rágás során komfort- és biztonságérzetet nyújt, megkönnyíti a társas kapcsolatok kialakítását, fenntartását.


További információt a fogbeültetés menüpontban talál.

kivehető fogsor, protézisKivehető fogsorok, protézisek


Ha elveszítjük a fogaink egy részét, szerencsés esetben fix pótlással, híddal-hidakkal pótolni lehet azokat. Ez a megoldás jobb, de költségesebb a kivehető protézisnél (fogsornál). Ha olcsón akarjuk pótoltatni részleges foghiányunkat, akkor kivehető részleges protézist kell készíttetnünk a fogorvosunkkal. Ha az összes fogunk hiányzik, akkor egy szájpadlásos felső és egy teljes alsó, kivehető protézist kell csináltatnunk. Ha a páciens álcsontja még nem nagyon sorvadt, anatómiai viszonyai jók, akkor egy alsó-felső protézissel is jól lehet rágni és kicsi anyagi ráfordítás árán is jól működő fogsorokat lehet készíteni.

A felső teljes szájpadlásos protézist sokan nehezen, vagy egyáltalán nem tudják megszokni.


Miért?

 • Letakarja a szájpadlás izlel zónájának egy részét a fogsor, ezért az ízérzés romlik
 • A fogsor hátsó része közel végződik a garathoz, ezért a páciens állandóan öklendezhet
 • Rossz anatómiai viszonyok esetén a felső fogsor evéskor, beszédkor lehet instabil, ezért nehéz megszokni


Mi a helyzet az alsó protézissel?

Az alsó fogsor rendkívüli módon mozoghat, mert a lesorvadt álkapocs gerinc nem tudja a protézist stabilizálni, ezért az beszédkor, evéskor "kieshet, kiugorhat" a szájból. Ilyenkor a fogsorok stabilizálására a fogbeültetés lehetősége nyújthat megoldást, ami ugyan drágább, de az életminőségben ugrásszerű javulást eredményez.

whiteningkicsiFogfehérítés


A fogfehérítés napjaink "áldásos" lehetősége a fogak világosítására, szebbé tételére, anélkül, hogy a fogakban bármiféle kárt tennénk. Nem kell a fogakat lecsiszolni héjakhoz, vagy koronák felhelyezéséhez. Foganyag feláldozása nélkül "nem invaziv" eljárással lehet a fogakat szebbé tenni.

A fogfehérítés történhet: otthon (olcsóbb, de hosszabb ideig tart, 2-3 hét), vagy  a rendelőben (drágább, de körülbelül egy óra alatt erdményre vezet).

Barázdazárás04


Ép fogazat esetén gyerekeknél, felnőtteknél egy barázda záró anyaggal be lehet ecsetelni a fogakat, hogy megvédjük őket a szuvasodástól.

A fogakat leszárítjuk, majd a felületüket előkezeljük egy speciális anyaggal és utána ecsettel bekenjük a fogak rágó felszínét fluor tartalmú lakkal.

Ezt követően 10 másodpercig UV lámpával világitjuk meg a fogakat. A barázda záró anyag ráköt a fogak felületére és megvédi őket a további szuvasodástól.

Fogékszerekfogekszer_minta


Ezer évvel ezelött a Maya kultúrában élő emberek nagy jelentőséget tulajdonítottak fogaik esztétikai megjelenésére. Front fogaikat szines nefrit kövekkel díszítették. Napjainkban egyre divatosabbá váló fogékszerek ötlete is innen eredhet.

Próbálja ki Ön is, tegye szebbé mosolyát!

Szájhigéniás kezelésszajhig_minta


Napjainkban egy modern fogorvosi rendelő elképzelhetetlen szakképzett dentálhigiénikus nélkül, aki előkészíti a beteg fogazatát az orvosi beavatkozásra.


Feladatai

 • a betegek előkezelése, a páciensek fogainak megtisztítása a fogkövektől, a nikotin lerakódásoktól
 • a betegek megtanítása a megfelelő szájhigiéniakialakítására, és annak fenntartására
 • megfelelő fogkefe kiválasztása
 • fogmosási technika betanítása
 • fogselyem használata
 • fogköz tisztító kefe használata
 • nyelvtisztítók használata
 • szájvíz használata
 • egyes fogfehérítési eljárások elvégzése
 • tanulmányi minták készítéseFogkő eltávolítás

A fogkő tulajdonképpen nem más, mint a fogak felszínén a nyálból kicsapódó kálcium és magnézium. A leggyakoribb előfordulási helye az alsó elülső fogak nyelv felőli felszíne és a felső 6-7 fogak külső felszíne. Itt találhatók a nagy nyálmirigyek kivezető nyílása. A fogkő színe alapvetően fehér vagy vajszínű, de ezt befolyásolja a táplálékban lévő színező anyag. A dohányzás és a pipázás hatására akár fekete színű is lehet a fogkő. Ha nagy mennyiségben van jelen, a fogágyat és a fogínyt is felsértheti, valamint felszínén számtalan baktérium telepedhet meg, melyek ínygyulladást, ínyvérzést okozhatnak. Az egyéni sajátosságoktól függően rendszeresen, 3-6-12 havonta szükséges a fogkövek ultrahangos eltávolítása. Az apróbb, nehezen hozzáférhető helyeken lévő fogkövek eltávolításához az ultrahang mellett finom kézi műszereket, speciális homokfúvót is alkalmazunk. A fogkő eltávolítás végén fluorpasztás polírozással tesszük a fogak felszínét simává és fényessé. Előfordulhat, hogy a fogkő eltávolításhoz 2-3 alkalom is szükséges, csak így tudjuk a kívánt állapotot biztosítani.

A beavatkozást jól képzett dentál higiénikusunk végzi, majd a kezelés után ellátja Önt a szükséges fogápolási tanácsokkal, hogy mosolya hosszú távon is ragyogó legyen.

e-mai:


telefon / fax:

+ 36 1 3 377-226
+ 36 30 9 412-359

bejelentkezési telefonon:

hétfő-péntek 08.00 - 20.00