Számítógép navigált fogbeültetés vágás és varrat nélkül


Előnyök:

cbtfogb
Kisebb beavatkozás:

Nem kell felvágni az ínyt, nem kell varratot behelyezni, valamint lényegesen rövidebb a beavatkozás, mint a hagyományos műtét esetében. A páciens 20-30 percen belül távozhat. Mivel nincs varrat, nem szükséges varratszedésre ismét megjelenni a fogorvosnál, és az azzal járó kellemetlenség is elkerülhető.


Gyorsabb gyógyulás, kevesebb utópanasz:

A minimális beavatkozásnak köszönhetően nincs utófájdalom, duzzanat, hematóma (vérömleny), másnap már visszatérhetünk megszokott tevékenységeinkhez.Nagyobb biztonság:

A számítógépes tervezés és a vezetőgyűrűk precizitásának köszönhetően az implantátumok kizárólag abba a pozícióba helyezhetők, ahová megtervezték, így kizárt, hogy a beavatkozás valamely előre nem látható tényező miatt máshogy alakuljon, elhúzódjon.
 

cbct 05Korrekt ajánlat:

Mivel az orvosnak nem kell váratlan (vagy éppen valószínűsíthető, de biztosan nem tervezhető) eseményekkel számolnia, a beavatkozás költsége pontosan meghatározható előre. Nincsenek nyitott kérdések, a páciensnek pedig nem kell a székbe ülnie anélkül, hogy ismerné a végleges költségeket.


Költségkímélő:

A nagyfokú precizitásnak köszönhetően számos esetben elkerülhető a csontpótlás, és egyéb kiegészítő anyagok használata, amelynek költsége messze meghaladná a műtéti sablon árát.


Fogpótlás akár azonnal:

Mivel már beültetés előtt ismerjük az implantátumok pontos helyét, a laborban előre elkészíthető az ideiglenes pótlás. Ez azt jelenti, hogy az implantáció után Ön akár új fogpótlásával távozhat.

 

kompnavSzámítógép navigált fogbeültetés – az informatika használata a fogbeültetés során

Mint a legtöbb ágazatban, így a fogorvoslásban is rohamosan nyer teret az informatikai eszközök használata. De mi az a plusz, amiért érdemes megfontolni az informatika használatát a fogbeültetés során? Ez pedig nem más, mint a CAD/CAM technológia elterjedése, ami alatt a számítógéppel segített tervezést és gyártást értjük.  

Manapság mindennapos diagnosztikai berendezésé vált a CBCT („cone-beam” CT), amellyel az orvosok egy adott területet három dimenzióban is meg tudnak vizsgálni. A 3D-s képalkotásnak köszönhetően az anatómiai képletek (csont vastagság és szélesség, idegcsatornák, arcüreg alap stb.) pontosan ábrázolódnak a számítógép képernyőjén. Ezt használjuk ki a beültetés tervezésénél, az elkészült CBCT felvétel alapján a fogorvos számítógéppel tervezi meg a beültetendő fogimplantátum helyét, méretét szögét és a beültetés mélységet. Majd ezt követően egy 3D nyomtatóval egy sebészi sablont nyomtatunk ki, melynek segítségével a fogorvos elvégzi a valós beavatkozást.

Miért jó ez számunkra?

Nagyon sok előnyt biztosít az így megtervezett és végrehajtott beavatkozás a beteg és az orvos számára egyaránt:

 • Nem kel felvágni az ínyt, ebből kifolyólag nem kell varratot sem alkalmazni a beavatkozás során.
 • Fájdalommentes kezelés. Mivel nem kell felvágni az ínyt, lényegesen kisebb beavatkozás, mint a hagyományos műtét, sőt még egy foghúzással összevetve is kevesebb kellemetlenséggel jár.
 • Rövidebb a beavatkozási idő, mint a hagyományos fogbeültetés esetén, 20-30 perc
 • Gyorsabb lesz a gyógyulás kevesebb lesz az utópanasz
 • A pontosságnak köszönhetően olyan esetekben is elvégezhetővé válik az implantáció, amit hagyományos technikával már nem lehetne megoldani: pl. az anatómiai tulajdonságok ezt nem engednék meg (túl közeli idegcsatornák esetén)
 • Egyes esetekben a csontpótlás kezelés is elkerülhető, ami nagymértékben megdrágítani a kezelést
 • Mivel már műtét elött ismerjük az implantátumok pontos helyét és egyéb jellemzőit, a laborban előre elkészíthetők az ideiglenes pótlások, aminek köszönhetően a fogbeültetés után rögtön új fogpótlásával távozhat a paciens.
 • Pontosan tervezhetőtek a költségek a nagy pontosságnak köszönhetően.
 • Nagyobb a biztonság. A műtéti sablon használatával az implantátum kizárólag abba a pozícióba helyezhető be a csontba, ahogyan azt korábban megtervezték, ez egy nagyon fontos jó tulajdonsága az eljárásnak.


Ha kevés a csontom, akkor is használható?


cbct 21Meg kell különböztetni két alapvető esetet:

 1. Van csont de épp, hogy elegendő az implantátum befogadásához. Ilyen esetben kritikus, hogy az implantátum pontosan arra a helyre kerüljön, ahol elegendő a csont. Ebben az esetben igen a válasz, ugyanis a számítógépes tervezés pontosságának köszönhetően sokkal jobban kihasználható a hely.
 2. Abban az esetben, ha a CBCT vagy panorámaröntgen felvétel alapján nincs elég csont (magasság és/vagy szélesség) az implantátumok beültetéséhez, mindenképpen feltárásos műtétre, (hagyományos fogbeültetés) csontpótlásra és/vagy arcüreg alap emelésre van szükség.
Azt is meg kell említeni, mint minden szolgáltatásnak, a számítógép navigált beültetésnek is meg van a plusz költsége, de ez a költség sokszorosan megtérül az elérhető előnyöket figyelembe véve.

 

e-mai:


telefon / fax:

+ 36 1 3 377-226
+ 36 30 9 412-359

bejelentkezési telefonon:

hétfő-péntek 08.00 - 20.00