Fogbeültetés igényes megoldás a fogpótlásra

dentalimplants2A fogászati technológia fejlődésével egyre-másra épülnek be a korszerű eljárások a mindennapi gyakorlatba. Így a korábban különlegességnek számító fogbeültetés kezelés a napjainkban már rutinszerűen végzett eljárássá vált. De mi is az a fogbeültetés? Egyszerűsítve arról van szó, hogy a hiányzó fog helyére egy titánból készült csavart helyez be a szakember (fogimplantátum), amelyre akár azonnal felkerülhet a fogpótlása. Tehát a fogimplantátum nem egyenlő a teljes fogpótlással, hanem leegyszerűsítve egy "műgyökér", amelyre a fogpótlás készül.

"Univerzális műgyökér" - miért is?

A fogimplantátumra nem csak egy korona "fog" kerülhet, hanem alkalmas arra is, hogy több gyökér biztosan rögzítsen teljes pótlásokat hosszú időn keresztül. Így pár implantátum akár egy teljes alsó, vagy felső foghiány esetén stabilan megtart egy hídprotézist, vagy hidat is.

Miért jó az implantátumos fogpótlás?

Sokkal könnyebb megszokni, mert stabilabban áll a fogmű, mint a kivehető pótlások. Sokkal jobban hasonlít ez az állapot a természetesre. Az implantátumok körül is kialakulhat gyulladás, de az alapvető szájhigiénia betartásával és rendszeres orvosi ellenőrzéssel (évente kétszer felkeresve a fogorvost) a kockázata minimálisra csökkenthető. De visszakanyarodva a fogbeültetésre vizsgáljuk meg milyen előnyöket illetve, milyen új technológiákat kínál ma a fogászat számunkra a kezelés során?


Aki utána olvasott a témában, biztosan ismerősen fog hangzani a következő felsorolás:

  • Gyors, a fogbeültetés nem vesz több időt igénybe, mint egy fog betömése. (ez a kivitelezést jelenti egyszerűbb esetben, természetesen alapos felkészülést és előzetes vizsgálatot igényel)
  • Fájdalommentes
  • A fogbeültetést követően, akár azonnal ráépíthető az ideiglenes pótlás
  • A legjobban ezzel a módszerrel lehet megközelíteni az eredeti állapotot, stabilan rögzített  megoldást jelent
  • A fogpótlást követően újra élvezheti a rágás örömét azon a területen, ahol addig foghiánya volt
  • Úgy lehet pótolni foghiányt, hogy a környező egészséges fogakat nem kell kezelni (pl. hidak készítésénél nem kell a jó fogakat lecsiszolni és koronával ellátni)
  • Ideális esetben a foghúzást követően azonnal elvégezhető a fogbeültetés, ami a tapasztalatok alapján sokkal gyorsabb sebgyógyulást és beépülést eredményez
  • A komplikált esetekben számítógép navigált beültetéssel, minimalizálni lehet a felmerülő problémákat, illetve olyan helyekre is lehetséges a beavatkozás biztonságos elvégzése, amit sima műtéttel nem lehetne biztonságosan végrehajtani, minden jól tervezhető előre.
  • A legtöbb esetben tartós, stabil, természethű megoldások készíthetők fogászati implantátumok segítségével
  • Segít megakadályozni, hogy a fogatlan állcsontban végbemenjen a csont sorvadása (ami később sok problémát okozhat a fogpótlások viselése során)

Persze ne feledkezzünk meg a következőkről sem: A fogbeültetés nem olcsó, de hosszútávon többszörösen megtérülő befektetés. Manapság nagyon sok fogászat végez fogbeültetést, sajnos olyan rendelőkben is ahol hiányzik a megfelelő technikai, vagy tudás a kifogástalan eredmény eléréséhez, ezért minden esetben érdemes olyan fogászatot választani, ahol több éves tapasztalattal végzik ezt az eljárást. Továbbá érdemes a több éve bevált jó minőségű implantátum rendszereket választani a kezelőorvos javaslata alapján. Ha ezeket betartjuk nagy valószínűséggel meg leszünk elégedve az eredménnyel is.

e-mai:


telefon / fax:

+ 36 1 3 377-226
+ 36 30 9 412-359

bejelentkezési telefonon:

hétfő-péntek 08.00 - 20.00