Gyakran Ismételt Kérdések a fogimplantátumokról - (GY.I.K.)A következő oldalon megpróbáljuk a rendelőnkben leggyakrabban elhangzó kérdéseket megválaszolni:


Mik az alapvető feltételek fogimplantátum behelyezésekor:

- Megfelelő csontmennyiség
- Jó általános egészségi állapot (autóvezetői alkalmasságnak megfelelő)
- Kifogástalan szájhigiénia


Milyen anyagokból készülnek a fogimplantátumok?

A szervezetbe csak olyan szövetbarát anyagok helyezhetőek be, amelyek semmiféle károsodást nem okoznak, a szövetek jól viselik, s nem lökődnek ki. Ezen anyagok közül a fizikai tulajdonságokat is figyelembe véve a titánt és az alumínium-oxid kerámiát alkalmazzák a fogászatban. A fogászati implantátumok leggyakrabban henger vagy csavar alakúak, 2,8- 6,0 mm átmérőjűek, 7,0-21 mm hosszúak.


Mi a teendő fogimplantáció előtt?

- Minden betegségről, allergiáról és gyógyszerfogyasztásról tájékoztassa kezelőorvosát.
- A műtét előtt a szokásos módon egyen, ne éhgyomorra érkezzen a műtétre.
- Rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be, amit egyeztetett a műtétet végző orvossal.
- Hozzon magával kísérőt (műtét után nem javasolt az autóvezetés).


Mennyi ideig marad meg a implantátum?

 

Megfelelő szájhigiénia, gondosan kivitelezett fogpótlás és rendszeres ellenőrzés esetén azt lehet mondani, hogy a fogászati implantátum élettartama megegyezik a szomszédos fogak élettartamával. Mivel a fogpótlások (koronák, hidak) napi 24 órás igénybevételnek vannak kitéve, 10-15 év elteltével célszerű ezeket kicserélni, de az implantátumot nem kell eltávolítani, az tovább funkcionál.


Hogyan kaphatok implantátumot, ha szükségem lenne egyre?

Először az implantátum kerül behelyezésre, ami 1 nap. Az 1-3-6 hónapos gyógyulási idő után a szuperstruktúra (híd vagy korona) 10 nap alatt elkészül a mi kezelési eljárásunkkal, vagy a frissen beültetett implantátumra egy azonnali  fogpótlás készül abban az esetben, ha kellő csontmennyiség áll a rendelkezésünkre, így a páciens úgy hagyja el rendelőnket, hogy még aznap vagy legkésőbb másnap használható fogakat kap.


Milyen lépései vannak az implantációs kezelésnek?

- A fogimplantátum behelyezéseimp
- Az íny gyógyulása
- Az implantátum feltárása
- Lenyomatok elkészítése
- A korona, híd vagy a fogsor beillesztése


Mennyi ideig tart az implantátumra készülő fogpótlás elkészítése?

Tervezés és előkészítés a műtét elött, a panoráma röntgen és a páciens egyéb leletei alapján történik.
1 nap: Az implantátum beültetése, ideiglenes fix pótlások azonnali felhelyezése.
3-6 hónap: Az implantátum becsontosodásának ideje.
1-2 hét:  A végleges protetikai ellátás megkezdése,  a fogpótlás elkészítésének fogtechnikai munkálatai  és szájba helyezése.


Lehetséges több fog pótlása fogimplantátumok behelyezésével?

Beültetett fogpótlással a kisebb-nagyobb fogcsoporthiányok is betölthetők. Az implantátumok ilyenkor tartópillérül szolgálnak a rögzített fogpótláshoz híd formájában.

Ha az oldalsó fogak mind hiányoznak és mégis rögzített fogpótlást szeretne, akkor az egyetlen jó megoldás a beültetés. Implantátum nélkül csak kivehető részleges fogsor készíthető annak minden ismert hátrányával, pl. hogy mechanikus tartóelemeket, kapcsokat kell alkalmazni, melyek az esztétika és a viselési komfort szempontjából sem ideálisak.

Még ha Ön minden fogát elvesztette is, nem kell megelégednie egy szokásos műfogsorral. A fogorvos ilyen esetben is képes implantátumokra épülő, rögzített vagy kivehető fogpótlást készíteni, mind a felső, mind pedig az alsó állcsont esetében. Sok, kivehető protézist viselő embertől hallhatjuk, hogy a fogsor rosszul ül a szájban és feltöri az ínyt. A protézis ragasztók és mechanikus rögzítő segédeszközök sem tartósan sem kielégítően nem oldják meg az ilyen problémákat. Ezen, az Ön adottságaitól és igényeitől függően, implantátumok alkalmazásával segíteni lehet. A beültetett implantátumok számával a viselési komfort jelentősen fokozható, egészen az implantátumokra rögzített teljes fogsorig. A viselési komfort az implantátumok számától függően jelentősen javítható.

e-mai:


telefon / fax:

+ 36 1 3 377-226
+ 36 30 9 412-359

bejelentkezési telefonon:

hétfő-péntek 08.00 - 20.00