Fogbeülteés, implantáció


treatment-implants.jpgFogászati implantátum?


A fogászati implantátum koronák, hidak vagy műfogak rögzítésére szolgáló foggyökér. Az fogimplantátumot elvesztett fogak, foggyökerek helyére lehet beültetni. A gyógyulás és a fogpótlás után azok funkcióját és esztétikai hatását szinte teljes egészében képesek átvenni. Javítja a rágást, a beszédet, komfortérzést biztosít, valamint előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját.


Miért előnyös az fogbeültetés?

- Nem szükséges ép fogakra koronát tenni a foghiány megszüntetéséhez.
- Rágófogak hiánya estén elkerülhető a részleges kivető fogpótlás  készítése, így a
komfortérzés jelentősen növelhető. 
- Teljes fogatlanság esetén a nem megfelelően stabil  műfogsor elmozdulása
megakadályozható, vagy akár megfelelő számú  implantátum behelyezésével rögzített
(nem kivehető) fogpótlás  készíthető.
- Elkerülhető a fogak elvesztése után kialakuló jelentős csontlebontódás.
- Sokak számára az öregséget jelentő kivehető fogpótlás elkerülhetővé válik.
- Mivel a beszéd, a rágás során komfort- és biztonságérzetet nyújt, megkönnyíti a társas
kapcsolatok kialakítását, fenntartását.


Ki alkalmas a fogbeültetés kezelésre?

Az optimális páciens teljesen egészséges, jó a szájhigiéniája és megfelelő anatómiai adottságokkal rendelkezik azon a helyen, ahova a fogimplantátum behelyezésre kerül. A modern eljárásoknak köszönhetően tulajdonképpen mindenki számára alkalmazható kezelésről van szó. Vannak olyan betegségek, állapotok  amelyek átmenetileg kizárják, vagy megfontolás tárgyává teszik az implantációt. Például: erős dohányzás, bizonyos gyógyszerek szedése, cukorbetegség, vérzékenységi zavarok.


Kinek javasoljuk a fogbeültetést?

- Minden olyan páciensnek, akinél kizáró okok nem állnak fenn és aki
ezt a megoldást  választja.
- Ha nem szeretné lecsiszoltatni a foghiányt határoló ép
egészséges fogait.
- Ha a kivehető lemezes fogpólását szeretné stabilabbá tenni.
- Ha kivehető protézis helyett fix, rögzített hidat szeretne.


Alapvető feltételek fogbeültetéskor:


- kellő csontmennyiség
- jó általános egészségi állapot (autóvezetői alkalmasságnak megfelelő)
- kifogástalan szájhigiénia!


Rossz fog helyére azonnali fogbeültetés!
imp5
Aki ismeri az azonnali fogbeültetés lehetőségét, megspórolhatja egy implantációs műtét kellemetlenségeit! Ha már egy fogat el kell távolítani és a húzáshoz úgyis kap a páciens érzéstelenítő injekciót, miért ne lehetne a kihúzott fog helyére egyből az implantátumot is becsavarozni? Nos, nemhogy meg lehet ezt tenni, kifejezetten törekszünk rá, hogy mindez egy ülésben megtörténjen.

Ennek az eljárásnak nagyon sok előnye van, amikor kihúzunk egy fogat, a foghúzás helye vérzik. Ez a vér tartalmaz olyan faktorokat, amelyek a seb gyógyulását gyorsítják, a fertőzés veszélyét csökkentik. Gyakran elvégezhető a beültetés anélkül, hogy külön ínysebet kellene ejteni, vagy a kemény csontot kellene fúrni. 5-10 perces tisztító-előkészítő fúrás után behelyzzük az implantátumot, egy varrattal összehúzzuk a seb széleit és a páciens alig veszi észre, hogy nem csak a fogát húztuk ki.

A gyógyulás általában nem jár sem fájdalommal, sem arcduzzanattal és a sebgyógyulás lényegesen gyorsabb. Amennyiben nem végzünk a foghúzáskor azonnali beültetést, általában több hetet kell várni arra, hogy az eltávolított fog helye csontosodjon és úgynevezett késői implantációt végezhessünk.

Spórolunk tehát az idővel is, a költségek is alacsonyabbak lesznek!
Javasoljuk tehát mindenkinek, aki igényes a fogaira, hogy még mielőtt kihúzatná egy fogát, alaposan tájékozódjon a későbbi fogpótlás lehetőségeiről és próbálja meg az azonnali fogbeültetés előnyeit kihasználni!


Kinél nem lehet alkalmazni a fogbeültetést?


- elégtelen csontmennyiség a beavatkozás területén
- súlyos vérképzőszervi betegségek
- súlyos véralvadási zavarok
- súlyos cukorbetegség illetve az ehhez társuló mikrokeringési zavarok
- rákos megbetegedés
- nagyfokú harapási rendellenességek
- rossz szájhigiénia
- erős dohányzás
- túlzott alkoholfogyasztás
- drogfüggőség
- gyermekeknél az állcsontok növekedésének befejeződése előtt (kb. 14 éves korig)
szintén nem végezhető implantáció.

impkfog
Milyen kockázata van a fogbeültetés műtétnek?

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, ennek olyan szövődményei lehetnek, mint bármilyen más fogászati beavatkozás alkalmával adott érzéstelenítésnek. A műtét  során előfordulhat a környező képletek sérülése, de megfelelő körültekintéssel, gondos tervezéssel, jó műtéti technikával a kockázata minimálisra csökkenthető.
Az fogimplantátum kilökődése csak nagyon ritkán fordul elő, aminek az okát minden esetben meg lehet állapítani. Jó szájhigiénia, rendszeres ellenőrzés mellett a fogászati implantátumok hosszú távú megmaradása is garantálható.


Mennyi ideig marad meg a fogimplantátum?


Megfelelő szájhigiénia, gondosan kivitelezett fogpótlás és rendszeres ellenőrzés esetén azt lehet mondani, hogy a fogimplantátum élettartama megegyezik a szomszédos fogak élettartamával. Mivel a fogpótlások (koronák, hidak) napi 24 órás igénybevételnek vannak kitéve, 10-15 év elteltével célszerű ezeket kicserélni, de a fogimplantátumot nem kell eltávolítani, az tovább funkcionál.


Milyen anyagokból készülnek a fogászati implantátumok?

A szervezetbe csak olyan szövetbarát anyagok helyezhetőek be, amelyek semmiféle károsodást nem okoznak, a szövetek jól viselik, s nem lökődnek ki. Ezen anyagok közül a fizikai tulajdonságokat is figyelembe véve a titánt és az alumínium-oxid kerámiát alkalmazzák a fogászatban. A fogászati implantátumok leggyakrabban henger vagy csavar alakúak, 2,8- 6,0 mm átmérőjűek, 7,0-21 mm hosszúak.


Kilökődhet-e a fogimplantátum?impoldal

A nem megfelelő szájhigiéne és ennek folyományaként az implantátumra rakódott lepedékben és fogkőben élő kórokozók - hasonlóan a természetes fogakhoz - fogágybetegséget keltenek és a műgyökér meglazulásához vezethetnek a tartó csontozat felszívódása által. Rendkívül fontos a megfelelő fogmosási technika, a fogselyem használata, és esetenként egyéb speciális szájhigiénés eszközök használata. Az implantátumos fogpótlás fokozott szájhigiénét igényel, éppen ezért szükséges az implantátumok félévenkénti, rendszeres kontrollja!


Előfordul-e allergia vagy daganatos elfajulás?


A fogimplantátumok anyaga nagytisztaságú titán. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes összeépülni vele. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület, titán-oxid alkotja. Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.


Hogyan történik a fogbeültetés?

imp1Implantációs fogpótlás készítése egy nagyon fontos, körültekintő csapatmunkát igényel.  A páciens általános állapotáról, betegségeiről, gyógyszereiről való tájékozódás után, először a fogpótlást készítő fogorvos megtervezi az elkészítendő fogművet, s a dento-alveolaris szájsebésszel (implantológus) közösen tanulmányi gipszminta, röntgenfelvétel, szükség esetén speciális vizsgálatok és alapos fogászati vizsgálat után megtervezik az implantátum helyét (szerencsés, ha az implantológus és a fogpótlást végző személy ugyanaz).
Ezután a beteget pontosan tájékoztatják a kezelésről. Miután a páciens beleegyezik a kezelésbe, a dento-alveolaris szájsebész elhelyezi a csontban az implantátumot, szükség esetén alkalmassá teszi a területet implantátum befogadására (arcüreg feltöltés, gyulladások megszüntetése, csontpótlás).

imp2Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik, nincs szükség kórházi bentfekvésre.
Fontos hogy az implantációban jártas specialistaimp3 végezze az implantátum behelyezését a csontba.

A nyálkahártya-seb összevarrása után a fogimplantátum 3-6 hónapig gyógyul, ezen idő alatt  az implantátumra ránő a csont (osseointegratio) és ez által rögzül – „becsontosodik”.  A műtét után kisebb duzzanat, elszíneződés előfordulhat, de ez átmeneti. Nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. A gyógyulás ideje alatt ideiglenes pótlás viselhető.
imp4
Természetesen a megfelelő ellenőrzéseket a gyógyulási idő alatt is el kell végezni. A gyógyulás után  kis metszést kell végezni az implantátum feletti nyálkahártyán, hogy a gyógyulási csavart eltávolítsuk, s helyére ún. ínyformázó csavart lehessen helyezni. Rövid idő múlva következik a lenyomatvétel, ami alapján a fogtechnikus mester elkészíti a megtervezett fogpótlást. A fogmű szájba helyezése után a rendszeres kontrollra, ellenőrzésre szükség van (6 havonta), hogy a páciens „felhőtlenül” élvezhesse az „új” fogait.


Mi a teendő a fogbeültetés előtt?

- Minden betegségről, allergiáról és gyógyszerfogyasztásról tájékoztassa kezelőorvosát.
- A műtét előtt a szokásos módon egyen, ne éhgyomorra érkezzen a műtétre.
- Rendszeresen szedett gyógyszereit vegye be, amit egyeztetett a műtétet végző
orvossal.
- Hozzon magával kísérőt (műtét után nem javasolt az autóvezetés).


Mi a teendő a fogbeültetés után?


- Műtét után ne vezessen gépjárművet (a helyi érzéstelenítő hatása, hogy lassítja a
reflexeket)
- A műtéti területre tegyen kívülről hideg borogatást.
- Szükség esetén vegyen be fájdalomcsillapítót.
- A javasolt gyógyszereket vegye be.
- Ne egyen addig, míg az érzéstelenítő hatása tart.
- A műtét napján alkoholt, kávét ne fogyasszon, ne dohányozzon.
- 2 napig ne fogyasszon tejterméket.
- Tartsa be az orvosa utasításait.

impteljes
Mikor terhelhető a fogimplantátum?

A gyógyulási szakasz hozzávetőlegesen 3 hónapig tart, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőjenek a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún. osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek a fogimplantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése.
Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítjuk fel. Ez már nem jelent műtétet, csupán az implantátumba csavart ún. zárócsavart kell kiszabadítanunk egy kis nyálkahártyametszés segítségével, majd behelyezzük az ínyformázó felépítményeket, melyek kb. 8-10 nap alatt megformázzák az ínyt. Ezután következik a lenyomatvétel melynek alapján elkészül rövid időn belül a fogtechnikai laboratóriumban az előzetesen megtervezett fogpótlás.

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat. Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az fogimplantátum behelyezését követően a betegnek általában félévente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie.

A fogorvos ilyenkor ellenőrzi a fogimplantátum körüli csont- és hámtapadást, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. a lerakódott fogkő eltávolítását) is.


Mi a teendő az elkészült fogpótlás után?

Fokozott figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. A fogmű jellegétől függően szükség lehet speciális eszközök (pl.: fogköztisztító kefe, fogselyem, superfloss) használatára. A fogpótlás  szájba helyezése után a fogorvos vagy a dentálhigiénikus megmutatja és elmagyarázza a helyes fogmosási technikát. A fogpótlás minél hosszabbtávú működése érdekében 5-10 havonta ellenőrzésen kell megjelenni a fogorvosánál vagy a dentálhigiénikusnál. Az implantációs fogpótlás sikere nagymértékben függ a pácienstől. Az orvosi team felelőssége elsősorban a fogmű elkészítéséig terjed, utána a „karbantartás”-ért a páciens a felelős.


Bármilyen egyéb kérdése merülne fel mi szívesen megválaszoljuk!

e-mai:


telefon / fax:

+ 36 1 3 377-226
+ 36 30 9 412-359

bejelentkezési telefonon:

hétfő-péntek 08.00 - 20.00